• 1-Pogled-sa-Kablara.jpg
  • 2-Poglde-sa-Kablara-na-meandre-Zapadne-Morave.jpg
  • 3-Pogled-sa-Ovcara.jpg
  • 4-Manastir-Sretenje-pod-Ovcarem.jpg
  • 5-Manastir-Blagovestenje.jpg
  • 6-Zapadna-Morava.jpg
  • 7-Jezero-Medjuvrsje.jpg
  • 8-Restoran-i-hotel-Kablar.jpg
  • 9-Restoran-nacionalne-kuhinje-Kablar.jpg
  • 10-Hotel-kablar.jpg

Program plus

U virovima Morave i dubinama jezera Ovčar Banja i Međuvršje može se pecati riba sa obale, sa ribolovačke staze kao i sa brojnih dokova i čamaca. Na udice ljubitelja ribolova najčešće udari šaran, klen, skobalj i som. Zabacite svoje udice i mamce, zaplovite moravskim brzacima i tišacima.

Jezero Međuvršje i okolina pogodni su i za bird watching (posmatranje ptica). U ovim predelima živi čak 137 vrsta ptica, od čega 25 baš na jezeru. U kombinaciji sa vožnjom katamaranom, bird watching na jezeru Međuvršje može biti zaista doživljaj.

Zakoračite tajnovitim planinarskim stazama Ovčara i Kablara. Oprobajte alpinističko znanje na kablarskim liticama i alpinističkim smerovima.

Do vrhova vode dobro markirane planinarske staze, a sa vrhova pogled luta neomedjenim prostorima Dragačeva i čačanske kotline. Najlepši vidikovac je na vrhu Kablara odakle se, kao na dlanu, vide meandri Zapadne Morave, srednjevekovni manastiri, Atari trubačkog Dragačeva, čačanska kotlina i grad Čačak.

Alpinistima su na raspolaganju litice Kablara, prirodno alpinističko vežbalište i alpinistički smerovi: Prolećni, Moravski, Vetroviti, Kovačev....

Na području Ovčarsko-kablarske klisure brojne su pešačke staze, staze za trčanje, vožnju bicikla, a od Čačka, vencem Jelice, preko Ovčara, Ovčar Banje, Kablara levom obalom Morave do Čačka vodi planinarska transverzala u ukupnoj dužini od 42 kilometra. Ova transverzala se može prelaziti parcijalno ili višednevnim hodom sa odmorima i prenoćištima.

Tu je i čuvena ovčarsko-kablarska regata koja se od 2005. godine održava na jezeru Međuvršije. Regata startuje nedaleko od brane na jezeru Međuvršije i kroz ovčarsko-kablarsku klisuru trasom dugom 11km stiže u Ovčar Banju.

Ribolov - Photo credit Vladimir Mijailović Bird watching (posmatranje ptica) - Photo credit Vladimir Mijailović Planina Ovčar, zimski uspon - Photo credit Vladimir Mijailović Planina Kablar, jesenji uspon - Photo credit Vladimir Mijailović Slobodno penjanje - Photo credit Vladimir Mijailović Vožnja katamaranom - Photo credit Vladimir Mijailović Kajak na mirnim vodama - Photo credit Vladimir Mijailović Kanal zapadne Morave, tuširanje nakon Ilindanskog maratona - Photo credit Vladimir Mijailović Ilindanska likovna kolonija - Photo credit Vladimir Mijailović Ilindansko takmičenje u pripremi riblje čorbe - Photo credit Vladimir Mijailović

Photo credit Vladimir Mijailović

Copyright © 2021. Wellness Centar Kablar.

All Rights Reserved.